- 28.12.2000 -

Voittaja-auto myyty !

Voittoisa Englannin rallisarjan mestaruusauto Mitsubishi Lancer Evolution 6 on myyty Oulun lähistölle. Tilalla on tällä hetkellä N-ryhmäläinen Mitsubishi Lancer Evo4:n, jota tullaan käyttämään asiakastilaisuuksissa sekä muutamissa ralleissa. Autolla on tarkoistus osallistua täyskunnostuksen jälkeen ensi vuoden alun Tunturi-ralliin.


- 10.10.2000 -

Ipatti testasi Hyundai WRC:tä Englannissa

Hyu_tes1.jpg (37751 bytes)
Marko Ipatti testasi kuvassa näkyvää Hyundai WRC:tä syyskuun lopulla Englannissa.

Hyundai WRC-autoilla kilpailijoita ajattava Englantilainen MSD-kilpatalli kutsui Marko Ipatin testaamaan kalustoaan Brittein saarille. MSD:llä on suunnitelmissa ajattaa autojaan ensi kauden Englannin avoimessa rallisarjassa. Marko tähtäimessä onkin jatkossa ajaa Englannin sarjaa WRC-autolla, joista yhtenä vauhtoehtona on Hyundai. Toisena mahdollisuutena on osallistua N-ryhmän autolla 5-7 MM-ralliin.

Marko ajoi testeissä noin 40 kilometriä. "Auto on helppo, mutta raskas ajettava. Vaikka tämä oli minun ensimmäinen kerta WRC-autolla, muutamia ideoita pulpahti jo mieleen." Kertoi Marko Hyundain WRC-ohjuksesta.


- 13.9.2000 -

Englannin mestaruus kruunasi loistavan kauden

Oulun Marko Ipatti on Englannin rallisarjan tämän vuoden mestari. Voitto varmistui Mitsubishi Lancer Evo6:lla ajavalle Ipatille viimeisessä osakilpailussa Manx-rallissa jo ensimmäisenä kilpailupäivänä, kun toisena yhteispisteissä ollut englantilainen Vauxhall:in tehdastallin kuljettaja Neil Wearden joutui keskeyttämään jo ensimmäiselle erikoiskokeelle. Weardenin Vauxhall Astra kilpa-autosta rikkoontui kannentiiviste. Kartanlukijana suurimman osan vuotta toimi Kari Kajula.

champ6.jpg (45816 bytes)

Oulun Urheiluautoilijoita edustavalle kuljettajalle ei sijoituksella Manx-rallissa näin ollut merkitystä, koska he olivat pistejohdossa ennen viimeistä osakilpailua. Sarjan historiassa mestaruus voitettiin nyt ensimmäistä kertaa N-ryhmän ralliautolla. "Voitto on meille käsittämättömän hieno juttu. Päihitimme yksityistallina noi 20-kertaisella budjetilla ajavat tallit." Ratkaisun jälkeen Ipatti ei nähnyt järkeväksi jatkaa kisaa. "Ajamme niin tiukalla budjetilla, ettei ollut mieltä riskeerata toimivaa autoa pitkässä kolmen päivän kisassa. Eikä motivaatio ja keskittyminen ole parhaimmillaan, kun tietää mestaruuden olevan taskussa." Kertoi tyytyväinen Ipatti myöhään torstaina alkaneen Manx-rallin ensimmäisen kilpailupäivän jälkeen.

"Ei kai tässä oikein vielä itsekään ymmärrä tilannetta. Tämä on suurempi juttu kuin Suomessa ehkä tajutaankaan. Britannian rallisarja on ollut monelle kuskille ponnahduslauta maailmalle. Toivottavasti siitä tulee sellainen minullekin. Nälkää ainakin riittää", Marko Ipatti vakuutti. Englannin avoimen rallimestaruussarjan ovat aiemmin voittaneet mm. Colin McRae, Alister McRae, Ari Vatanen, Hannu Mikkola, Pentti Airikkala ja Tapio Laukkanen.

Taistelua pienellä budjetilla

Ipatin voiton arvoa nostaa huimasti se, että hän ajoi loppuun asti sarjan ainoalla N-ryhmän autolla, Mitsubishi Lancer Evo 6:lla. Oululaistiimillä ei myöskään ollut likimainkaan samoja resursseja, kuin tehdastallien kuskeilla, joita suurin osa sarjan muista kuljettajista oli. Esimerkiksi Ipatin kovimman kisakumppanin Neil Weardenin Vauxhall-talli päräytti kilpaa 20 miljoonan markan budjetilla. "Meidän budjettimme oli noin 4 prosenttia siitä. Muilla tiimeillä oli 20-30 henkeä häärimässä apuna, mutta meillä oli kisasta riippuen 5-7 miestä", Marko Ipatti vertaili.

Seitsemän vuotta tiukkaa kisaamista

Ipatti laskee uransa kestäneen tosissaan seitsemän vuotta. Vuonna 1993 hän ajoi ensimmäisen kerran kunnon kalustolla juniorien SM-sarjaa kilpailukykyisellä Mitsubishi Galantilla. SM-sarjassa saaliiksi tuli kahdeksas sija. Kauden aikana Ipatti saavutti 13 yleiskilpailuvoittoa. Ensimmäisessä yleisen sarjan kilpailussa Lokarallissa tuli yleiskilpailuvoitto.

Seuraavana vuonna Jyväskylän Suurajoissa Ipatti oli nopein suomalainen kaksivetokuljettaja. Edelle ehtivät Gregore de Mevius, Alister McRae ja Freddy Loix. Ajokkina oli vuokrattu VW Golf. SM-sarjassa pienessä A-ryhmässä tuli yhdeksäs sija ja jääradan SM-sarjassa viides sija. Vuonna 1995 Ipatti oli Jyväskylän suurajoissa yleiskilpailun seitsemäs ja N-ryhmässä toiseksi nopein. Rallin SM-sarjasta saaliina oli seitsemäs sija.

Jääratasarjan Suomen mestaruuden N-ryhmässä Ipatti saavutti vuonna 1996. Yleiskilpailuvoitot Ipatti nappasi Kemi-rallista, Pohjola-rallista ja Oulu-rallista. Kauden -97 lopussa Ipatti sijoittui kolmanneksi SM-sarjan isossa N-ryhmässä. Neste Rally Finlandissa oululainen oli N-ryhmän kolmas Jouko Puhakan ja Olli Harkin jälkeen ennen Gustavo Trellestä ja Juha Kangasta. Yleiskilpailuvoitot tupsahtivat jälleen Pohjola-rallista, Oulu-rallista, Suopunki-rallista ja Loka-rallista. Luotettavaa ajotyyliä kuvasi jo tuohon aikaan se, että koko kauden aikana ei tullut ainuttakaan keskeytystä. SM-mitali oli ensimmäinen yleisen sarjan mitali Pohjois-Suomessa. Kilpuriksi vaihtui kesällä Mitsubishi Carisma GT, joka oli Ipatin Top Rally Teamin viides Mitsubishi.

Toissa vuonna Ipatti varmisti Englannin avoimen rallimestaruussarjan Production Cup-luokan mestaruuden jo ennen viimeistä osakilpailua. Sarjapisteitä annettiin seitsemästä osakilpailusta, joista neljä päättyi Ipatin ja kartanlukija Kari Kajulan luokkavoittoon. Viime vuosi oli tiimille täydellinen katastrofi. Kehitystyö Opel Corsa kitcar:in kanssa alkoi. Uuden kilpa-auton pienet viat aiheuttivat keskeytyksiä toisensa jälkeen. Neste Rally Finlandissa Ipatti johti ensimmäisen päivän jälkeen pientä F2-luokkaa, mutta kisa päättyi teknikkamurheisiin toisena päivänä.

Taistelua kärkisijoista

Tänä vuonna Ipatti otti suuren haasteen. Hän lähti taistelemaan Englannin avoimen rallimestaruussarjan voitosta omalla N-ryhmän autolla tehdastallien kuljettajia vastaan. Ensimmäisessä osakilpailussa Wales-rallissa Ipatti voitti luokkansa ja oli yleiskilpailun kolmanneksi nopein ennen Vauxhall:in tehdastallin kuljettajia. Seuraavassa osakilpailussa Pirelli-rallissa Ipatti otti ensimmäisen yleiskilpailuvoittonsa Britteinsaarilla. Hän ohitti viimeisen erikoiskokeen kirissä suomalaisen Hyundai-kuljettajan Jarmo Kytölehdon. Skotlanti-rallista oli jälleen tuloksena luokkavoitto ja koko kilpailun toinen sija.

Kauden ensimmäisessä asfalttiosakilpailussa Seat Jim Clark Memorial Rally:ssä Ipatti sijoittui yleiskilpailun kahdeksanneksi ja oman luokkansa kolmanneksi. Saaliina oli muutamia jäännöspisteitä. Asfalttiosakilpailuissa Ipatti tiesi joutuvansa entistä ahtaammalle, olihan kevyemmillä etuvetoautoilla selvä etu puolellaan Ipatin raskasta nelivetoista Mitsubishi Lanceria vastaan. Seuraavassa likaisella asfaltilla ajetussa MSA-rallissa Ipatti otti jälleen toiseksi korkeimman pistesaaliin. Viimeisessä osakilpailussa Manx-rallissa hänelle riitti mestaruuteen pelkkä startti, kun pahin kilpakumppani Neil Wearden joutui keskeyttämään jo ensimmäisellä erikoiskokeella. Loppukesästä Englannin kilpailujen välissä Ipatti ehti vielä ottaa ylivoimaisen luokkavoiton kansainvälisessä Mänttä-rallissa Subarun ohjaimissa. Rally Finland päättyi tekniikkamurheisiin.

Huollolle ja kumppaneille täysi tunnustus

Kuljettajakaksikon lisäksi myös huoltomiehistöllä on ollut tärkeä vaikutus menestykseen vuosien mittaan. Ipatti myöntääkin mielellään, että näiden miesten työpanos on ollut erittäin tärkeä osa tämänkin vuoden menestystä. Tiedonkeruujärjestelmän ja moottorisäädöistä sekä niiden kehittämisestä on vastannut jo vuosikausia oululainen alan huippuosaaja Arto Lehtonen Oulun Ammattikorkeakoulun Autolaboratoriosta.

Yhteistyökumppanit ja muut tukijat ovat tietenkin myös osaltaan mahdollistaneet kilpailemisen. Tämän vuoden alusta Ipatti keskittyi ainoastaan ammattilaisen rallikuljettajan tehtäviin. "Eteneminen on ollut hitaampaa kuin monella muulla. Takana ei varsinkaan aluksi ollut kummisetiä, jotka olisivat tasoittaneet tietä", sanoi Marko Ipatti.

WRC-kalusto tähtäimessä

Loppukauden ohjelmassa saattaa olla vielä RAC-ralli, jos oululaisen käsiin saadaan täysiverinen rallitykki, WRC-auto. "Ensi kaudelle on tällä hetkellä kaksi vaihtoehtoa; jos saamme WRC-kaluston, osallistun todennäköisesti Englannin avoimeen mestaruussarjaan. Jos taas ura jatkuu N-ryhmässä, tarkoituksena on ajaa 5-6 MM-sarjan osakilpailua", Marko Ipatti suunnittelee.

Englannin avoimen rallisarjan lopullinen pistetilanne


- 29.8.2000 -

Taistelu Brittisarjan mestaruudesta Manx-rallissa

Britannian rallisarjan päättävässä Manx-rallissa sarjajohtaja Oulun Marko Ipatti lähtee tosissaan taistelemaan arvostetun sarjan voitosta. Man-saarilla kisattava Manx-ralli ajetaan 7.-9. syyskuuta. Mestaruus on kahden kauppa, sillä Marko lisäksi ainoastaan Vauxhall:in tehdastallissa ajavalla Neil Weardenilla on tässä vaiheessa mahdollisuuksia voittoon. Piste-etumatkaa Markolla on 10 pistettä.

punkan.jpg (46739 bytes)

Britannian avoin rallisarja on toiminut vuosien varrella ponnahduslaitana monille eurooppalaisille rallikuljettajille. Viimevuosina sarjan ovat voittaneet mm. Colin McRae, Alister McRae, Gwyndaf Evans ja Mark Higgins. Suomalaista sarjavoiton ovat aikoinaan saavuttaneet Ari Vatanen, Hannu Mikkola ja Pentti Airikkala sekä viime vuonna Tapio Laukkanen. Syyskuun toisena viikonloppuna siis näemme, liittyykö Marko Ipatti tähän nimekkääseen joukkoon.

Taistelu vahvaa tehdastallia vastaan

Kolmen päivän aikana ajettavassa Manx-rallissa hurjastellaan yhteensä jopa yli 300 erikoiskoekilometriä, joka vastaa yhteensä noin kolmen rallin SM-osakilpailun mittaa. Pikataipaleet viehättävällä Man-saarella ovat nopeita ja uskomattoman kapeita asfalttiteitä. Marko voi lähtä kilpailuun luottavaisin mielin, sillä piste-etumatka seuraavaan on 10 pistettä. "Vuosi on taisteltu tuulimyllyjä vastaan, sillä Vauxhallin vuosibudjetti on ollut noin 20 kertaa suurempi kuin meidän. Paineet ovat nyt heidän puolellaan sillä heidän on oltava meitä nopeampia." Tuumaa Marko. Mikäli etuvetoisella Vauxhall Astralla ajava Neil Wearden voittaa, Markolle ja kartanlukija Kari Kajulalle riittää kolmas sija. Mikäli brittiläinen on toinen, Markolle riittää viides sija. Jos Vauxhall-kuljettaja sijoittuu vasta kolmanneksi tai huonommin, mestaruus on varmuudella suomalaisparin.

Mitsubishi uuden tiimin väreissä

Viimeisessä osakilpailussa Marko ajaa uuden värityksen saaneella kilpa-autolla. Mitsubishi Lancer Evo 6 on maalattu uuden suomalaisen moottoriurheiluyrityksen Rallyrent Europen väreihin. Rallyrent Europe vastaa silloin Markon kilpa-auton huoltotoiminnasta. Samat henkilöt ovat huoltaneet hänen autoa myös aiemmissa osakilpailuissa tänä vuonna. Sarjan johtoasema sekä mm. Pirelli-rallin voitto, Skotlanti-rallin kakkostila sekä kolmostilat Wales-rallissa ja MSA-rallissa kuvaavat osaltaan huoltomiehistön korkeaa ammattitaitoa. Marko myöntääkin mielellään, että näiden miesten työpanos on ollut erittäin tärkeä osa tämän vuoden menestystä.

Alavudella kotipaikkaansa pitävän Rallyrent Europen tehtävänä on rallipalveluiden tarjoaminen eli lähinnä kilpa-autojen vuokraaminen huoltoineen. RRE:ssa kaluston moottoreiden säädöistä sekä Motec-järjestelmistä ja niiden kehittämisestä vastaa oululainen alan huippuosaaja Arto Lehtonen.

Rally Finlandissa ongelmia toisensa perään

Subarun rattiin kahden rallin ajaksi siirtynyt Marko Ipatti menetti Suomen MM-rallissa taistelun kärkisijoista jo toisella erikoiskokeella, kun hän hävisi minuutin puhjenneen renkaan takia. Hän kärsi rengasrikon ensimmäisenä päivänä vielä kahdella muullakin erikoiskokeella ja menetti ratkaisevasti aikaa. Ensimmäisen päivän jälkeen Marko oli ison N-ryhmän 15. kolmisen minuuttia luokan kärjestä. Yleiskilpailusijoitus oli 40.

Toisena kilpailupäivänä Marko ja kartanlukija Jorma Körkkö lähtivät tosissaan parantamaan sijoitustaan. Urakan alussa kuitenkin selvisi, että Subarun polttoainejärjestelmä ei ollut kunnossa koko rallin aikana. Vika saatiin korjattua, mutta taival loppui 14:sta erikoiskokeen jälkeen moottoririkkoon. Marko oli juuri noussut N-ryhmässä kymmenen parhaimman joukkoon. "Olen erittäin pettynyt kilpailuun. Emme päässeet ongelmien takia ajamaan kunnolla juuri ollenkaan. Auton toimiessa joten kuten, ajat olivat kohtuullisia." kertoi Marko.

Englannin avoimen rallisarjan pistetilanne
Tulokset livenä kisaviikonloppuna
Manx-rallin kotisivu
Britishrally.co.uk


- 7.8.2000 -

Luokkavoitto ja yleiskilpailun viides sija Mänttä-rallissa

Lähes kymmenen vuotta Mitsubishin eri malleilla ajanut Marko Ipatti vaihtaa automerkkiä ainakin kahden kilpailun ajaksi. Viime lauantaina hän ajoi ensimmäisen rallinsa N-ryhmäläisellä Subarulla Impreza WRX:llä kansainvälisessä kahdeksan erikoiskokeen Mänttä-rallissa, joka oli hyvä testitilaisuus Suomen MM-ralliin osallistuville.

Vaikka Marko lähti kilpailuun testimielellä, tulos oli erinomainen. Hän hallitsi isoa N-ryhmää koko kilpailupäivän ja voittikin luokkansa lopulta ylivoimaisesti yli 40 sekunnin erolla Mitsubishi-kuljettaja Hannu Hotaseen. Yleiskilpailusijoituskin oli hienosti viides. Hän ajoi luokkapohjat jokaisella erikoiskokeella lukuun ottamatta lyhintä kahden kilometrin pyöritystä.

Mänttä Rallin kotisivu


Subarulla Mänttään ja Neste Rally Finlandiin

subkan.jpg (33492 bytes)
Testaamassa Subarua Oulun lähistöllä.

Englannin rallisarjassa vankassa pistejohdossa oleva oululainen Marko Ipatti osallistuu lauantaina ajettavaan Mänttä-ralliin N-ryhmäläisellä Subaru Impreza WRX:llä. Samalla autolla Marko ajaa myös vaativassa Suomen MM-rallissa Neste Rally Finlandissa. Kartanlukijana molemmissa koitoksissa toimii Jorma Körkkö.

Lähes kymmenen vuotta Mitsubishin eri malleilla ajanut Marko vaihtaa automerkkiä ainakin kahden kilpailun ajaksi. Lauantaina 5.8. hän ajaa ensimmäisen rallinsa Subarulla yhdeksän erikoiskokeen Mänttä-rallissa, joka on hyvä testitilaisuus Suomen MM-ralliin osallistuville. N-ryhmäläinen Subaru Impreza WRX on arvostetun englantilaisen rallitallin Prodriven rakentama. Prodrive on myös mukana auton huoltotoiminnassa MM-rallissa. Auto on uutta kaksiovista tämän vuoden mallia. Auton säädöt on tehty pitkälti Oulussa.

"Autoa on testattu useina päivinä ja se vaikuttaa erittäin hyvältä. Eroja Mitsubishiin ei ole kovinkaan paljon. Subaru on jonkinverran Mitsua keveämpi, joka on hyvä puoli. Pieni mutta mukava ominaisuus on Subarun kattoluukku, joka on kuumalla ilmalla hyvä olla olemassa. Luotettavuus ja kestävyys ovat tässä vaiheessa arvoituksia, kun mallista ei ole enempää kokemuksia." Kertoo Marko.

Mänttään Marko lähtee testimielellä, mutta Suomen MM-rallissa tavoitteet ovat kovat: "Osallistun nyt kuudetta kertaa kisaan. Minulla on jo kakkos- ja kolmossijat saavutettuna, joten luokan ykköstilaa lähdetään hakemaan."

Mänttä Rallin kotisivu


- 24.7.2000 -

Toiseksi korkeimmat pisteet MSA Rallista

Oulun Marko Ipatti lähti niukassa pistejohdossa 15.7. lauantaina ajettuun Englannin avoimen rallisarjan viidenteen ja samalla toiseksiviimeiseen osakilpailuun. Piste-etumatka oli kolme pistettä englantilaiseen Opel Astra-kuljettaja Mark Higginssiin. Kolmantena oli suomalainen Jarmo Kytölehto, jolla ajokkina on Hyundai Coupe.

Myöhään lauantai-iltana päättynyt yksipäiväinen MSA-Ralli sisälsi 15 erikoiskoetta liukkailla asfalttipinnalla. Marko oli jatkuvasti mukana rallin voittotaistelussa. Kuudennella erikoiskokeella yhteispisteissä toisena ollut Mark Higgins ajoi ulos ja keskeytti. Myös Marko lipsautti Mitsubishi Lancerinsa ulos tieltä ennen kilpailun puoltaväliä ja auton keula sekä ohjaus vaurioituvat. Onneksi huollossa auto saatiin kuntoon, eikä Marko menettänyt merkittävästi aikaa. Alkumatkasta Marko taisteli erittäin tasaväkisesti voitosta Vauxhall Astra-kuljettaja Neil Weardenin kanssa. Yhdeksännen erikoiskokeen jälkeen Wearden johti ainoastaan sekunnilla. Sen jälkeen Wearden onnistui vähitellen kuroa enemmän etumatkaa.

Lopputuloksissa Wearden voitti rallin 14 sekunnin erolla Mitsubishi-kuljettaja Guy Anderssoniin. Marko oli kolmas 17 sekuntia voittajasta ja sai toiseksi korkeimman pistesaaliin, koska Andersson ei aja sarjapisteistä. Marko lähtee toiveikkaana syyskuussa ajettavaan viimeiseen osakilpailuun Manx-ralliin, koska hänelle riittää sieltä mestaruuden voittamiseen pienikin pistesaalis. Pahin uhkaaja mestaruustaistossa on nyt MSA-rallin voittanut Vauxhallin tehdaskuljettaja Neil Wearden.

BRC Pistetilanne


- 12.7.2000 -

Ipatti starttaa pistejohdossa MSA Ralliin

Oulun Marko Ipatti lähtee niukassa pistejohdossa 15.7. lauantaina ajettavaan Englannin avoimen rallisarjan viidenteen ja samalla toiseksiviimeiseen osakilpailuun. Piste-etumatka on kolme pistettä englantilaiseen Opel Astra-kuljettaja Mark Higginssiin. Kolmantena on suomalainen Jarmo Kytölehto, jolla ajokkina on Hyundai Coupe.

Viime osakilpailussa Seat Jim Clark Memorial Rally:ssä Marko sijoittui yleiskilpailun kahdeksanneksi ja oman luokkansa kolmanneksi. Ilman pisteitä hän ei kuitenkaan tässä ensimmäisessä asfalttiosakilpailussa jäänyt, koska muutama edelle sijoittunut ei ajanut sarjapisteistä.

Asfalttiosakilpailuissa Marko tiesi joutuvansa entistä ahtaammalle, onhan kevyemmillä etuvetoautoilla selvä etu puolellaan Markon raskasta nelivetoista Mitsubishi Lanceria vastaan. "Vaihdoimme ennen kilpailua autoon alustan ja jarrut. Emme päässeet kokeilemaan niitä ollenkaan ennen kisaa, joten ensimmäiset erikoiskokeet tuli otettua aivan liian rauhallisesti. Kärkiautot pääsivät siinä vaiheessa karkuun. Toisena päivänä tilanne oli se, että järkevintä oli ajaa rauhassa maaliin ja ottaa muutamat pisteet. Lähin pisteitä keräävä autokunta oli jo saavuttamattomissa." Kertoi Marko Skotlannissa ajetun rallin jälkitunnelmia.

Seuraava koitos MSA Rally ajetaan muista osakilpailuista poiketen yksipäiväisenä rallina. Luvassa on 15 erikoiskoetta asfalttipinnalla. Osa erikoiskokeista ajetaan likaisilla ja epätasaisilla teillä. "Seuraavaan ralliin lähdetään luottavaisin mielin. Uusitun auton ominaisuudet saatiin selville Seat-rallissa. MSA-rallin tietkin sopivat paremmin nelivetoautolle. Nyt kun otetaan voitto ja Higgins keskeyttää, niin saadaan alkaa suihkuttelemaan mestaruusshampanjaa" Tuumaa Marko pieni pilke silmäkulmassa.

MSA-Rally käynnistyy lauantaina 15.7. klo 10:15 ja loppuu noin klo 21 suomen aikaa.

Seuraa tuloksia livenä
BRC Pistetilanne


- 12.6.2000 -

Toinen tila ja luokkavoitto Skotlanti-rallissa

Oulun Marko Ipatti otti nelivetoisella Mitsubishi Lancerilla toiseksi korkeimman pistesaaliin Englannin avoimen rallimestaruussarjan kolmannesta osakilpailusta Skotlanti-rallista. Marko ja kartanlukija Teppo Leino ajoivat yleiskilpailun kakkossijalle ja luokkavoittoon lauantaina ja sunnuntaina käydyssä kilpailussa. Voittajana maaliin saapunut britti Neil Simpson hylättiin myöhään sunnuntai-iltana jälkikatsastuksessa kilpa-auton sääntöjenvastaisten jarrujen vuoksi. Rallin voittoon nousi suomalainen Tapio Laukkanen, joka voitti saman kilpailun myös viime vuonna. Kilpailussa ajettiin yhteensä 12 erikoiskoetta, joista kertyi reilu 200 EK-kilometriä.

Laukkanen ohi aikasakon vuoksi

Vakituinen kartanlukija Kari Kajula joutui työkiireiden vuoksi jättämään kilpailun väliin, joten häntä paikkasi yleisen SM-sarjassa A-ryhmäläisellä Toyota Celicalla ajavan Jouni Ahvenlammen kartanlukija Teppo Leino. Marko lähti kilpailuun sarjan pistejohtajana.

Marko oli yötauolla neljännellä sijalla, mutta nousi toisena päivänä hienosti toiseksi ja pysyikin siinä sijoituksessa aivan kilpailun loppuvaiheisiin asti. Hän uskoi menettäneensä voittotaistelun kolmanneksi viimeisen erikoiskokeen jälkeen. Pitkälle pikataipaleelle tuli valittua liian kovapintaiset renkaat, jotka ei pitäneet halutulla tavalla. Marko ajoi lievästi ulos ja menetti lisää tärkeitä sekunteja. Pienten tekniikkaongelmien takia suomalaispari myöhästyi hieman viimeisestä huollosta ja he saivat 10 sekuntia AT-aikaa. Tämä riitti nostamaan Tapio Laukkasen Ipatin ohi.

Pistejohto kasvoi

Skotlanti-ralliin pistejohtajana startannut Marko kasvatti nyt yhteispisteissä eroa seuraaviin entisestään. Hän johtaa nyt kymmenellä pisteellä Vauxhall tehdaskuljettaja Mark Higginsiä. Jäljellä on kolme osakilpailua, jotka kaikki ajetaan asfalttipinnalla. "Olemme ihan tyytyväisiä tulokseen. Tavoitteena oli säilyttää pistejohto ja nyt saimmekin kasvatettua ero muihin entisestään. Kolmen viikon päästä jatketaan asfalttirallilla, jonne etsitään kilpailukykyistä F2-luokan etuvetokilpuria. Asfaltilla kun etuvetoautoilla on selvä etu raskaampiin nelivetoautoihin nähden." Kertoi Marko rallin jälkeen.

BRC Pistetilanne


- 7.5.2000 -

Yleiskilpailuvoitto Pirelli-rallissa

tuuletus.jpg (31470 bytes)
Marko ja Kari pääsivät jälleen tuulettamaan palkintokorokkeelle. Tällä kertaa yleiskilpailuvoittajina. (kuva Wales-rallista)

Marko Ipatti kartanlukijanaan Kari Kajula voitti lauantaina ja sunnuntaina ajetun Pirelli-rallin yleiskilpailun. Skotlannin rajamailla ajettu ralli oli tämän vuoden Englannin avoimen rallimestaruussarjan toinen osakilpailu, jossa ajettiin lähes 200 EK-kilometriä.

Ensimmäisen kilpailupäivän päätteeksi Marko oli Mitsubishi Lancerilla yleiskilpailun kolmantena parikymmentä sekuntia kilpailua johtavasta Hyundai-kuljettaja Jarmo Kytölehdosta. Ennen rallin viimeistä erikoiskoetta Marko oli vajaa kymmenen sekuntia Kytölehdosta jääneenä. Hän otti tavoitteekseen saavuttaa Kytölehdon riskillä vaikka toinen tila oli jo siinä vaiheessa selviö. Kytölehdon autosta puhkesi rengas viimeisellä pikataipaleella ja Marko saavutti ensimmäisen Englannin mestaruussarjan yleiskilpailuvoittonsa yli minuutin erolla Kytölehtoon. "Lähdimme viimeiselle erikoiskokeelle voitto tavoitteena. Erikoiskoe oli pitkä ja tiesimme, että Kytölehdon etuvetoisessa kilpa-autossa ovat renkaat kovilla. Ajo sujui todella nappiin. Kokonaistilanne yhteispisteissä näyttää nyt erittäin hyvältä ja sarjamestaruudesta taistellaan.", kertoi tyytyväinen kartanlukija kilpailun päätteeksi.

Pohjois-Suomalaispari ajoin kilpailun läpi ilman suurempia ongelmia. Ainoastaan pöly tuotti näkyvyyshaittoja muutamalla erikoiskokeella. Ennen Pirelli-rallia yhteispisteissä kolmantena ollut Marko on nyt reilussa johtotilassa, kun ensimmäistä osakilpailua hallinneet Vauxhall-tehdaskuljettajat joutuivat keskeyttämään.

Sarjassa on jäljellä neljä osakilpailua, joista kolme ajetaan asfalttipinnalla.

Pirelli-rallin kotisivu


- 6.5.2000 -

Pirelli-ralli ajetaan 6. ja 7.5.

Brittisarjan toinen osakilpailu Pirelli-ralli ajetaan 6.-7.5. "Lähdemme kisaan luottavaisin mielin. Kärkivauhdissa on tarkoistus pysyä ja kasvattaa pistesaldoa entisestään. Tiet ovat täälläkin todella nopeita, saavutamme varmasti taas yli 200 km/h huippunopeuksia", kertoi Marko nuotitusjakson jälkeen.

Pirelli-rallin kotisivu
Seuraa tuloksia livenä!!


- 30.3.2000 -

Kolmas sija Wales-rallista

wales00u.jpg (19125 bytes)

Wales-ralli oli tämän vuoden Britannian avoimen rallisarjan avausosakilpailu. Walesin maisemissa ajetaan nykyään myös saarivaltakunnan MM-ralli, joten tiestö oli osittain samaa. Lauantaina kolme pikataivalta ajettiin kahteen kertaan ja sunnuntaina kaksi. Kun tähän vielä lisätään sunnuntaina yksi kertaalleen ajettu erikoiskoe, niin reittistä kertyi yli 200 erikoiskoekilometriä.

Vaikeuksia ensimmäisenä päivänä

N-ryhmän Mitsubishillä sarjassa kilpaileva oululainen Marko Ipatti taistelee tänä vuonna sarjan mestarin tittelistä, kun järjestävät ottivat tämän luokan mukaan F2-kilpa-autojen lisäksi. Marko ja kartanlukija Kari Kajula aloittivan kilpailun tasaisella vauhdilla. He olivat neljällä ensimmäisellä erikoiskokeella jokaisella yleiskilpailun viidenneksi nopeimpia. Illalla vauhti vielä parani hieman ja Marko nosti itsensä neljänneksi ja oman luokan toiseksi. Eroa kilpailua johtavaan Vauxhall Astra-kuljettaja Mark Higginsiin oli kertynyt vajaat kaksi minuuttia. "Ei tähän ihan olla tyytyväisiä. Korkeammallakin voisimme olla. Aamulla jarrut eivät toimineet kunnolla ja turbon paineet olivat hukassa koko päivän. Saimme vaihdettua turbon huollossa ja nyt kaikki pitäisi olla kunnossa", kertasi Marko päivän tapahtumia. "Huomenna sijoitusta nostetaan, toinen tila olisi mahdollista", hän jatkoi.

Marko lataa pohja-aikoja

Toinen kilpailupäivä käynnistyi jo aamuviideltä ja kuljettajilla oli vielä viisi pitkää erikoiskoetta ajamatta. Marko aloitti vahvasti ja teki kahdella ensimmäisellä erikoiskokeella pohja-ajat. Ensimmäisen päivän jälkeen N-ryhmän luokkajohdossa ollut paikallinen kuljettaja Mark Perrot romutti Mitsubishinsä ulosajossa jo alkumatkasta. Marko oli toisena ollutta Opel Astra-kuljettaja Neil Waerdenia tässä vaiheessa jäljessä ainoastaan 20 sekuntia. Kolmannella pikataipaleella, noin kymmenen kilometriä maalista, autosta räjähti rengas ja vauhtia täytyi hiljentää. Tappiota kärkeen tuli 50 sekuntia, mutta sijoitus kolmantena säilyi. "Nyt täytyy takaa-ajo lopettaa ja mennä rauhassa maaliin. Taaksekkin päin on ihan turvallinen rako", kertoi Kari huoltotauolla ennen kahta viimeistä rypistystä. Lopputuloksissa sijoitus oli yleiskilpailun kolmas ja oman luokan voitto. Edelle jäivät ainoastaan kaksi brittiläistä Vauxhall-kuljettajaa, joista voittajana Mark Higgins. "Hieman harmittaa kun menetimme liikaa ensimmäisenä päivänä. Onneksi kuitenkin auto saatiin illan viimeisessä huollossa kuntoon. Kilpailussa ajettiin todella nopeilla teillä. Auton tiedonkeruujärjestelmä ilmoitti huippunopeudeksi 202 kilometriä tunnissa, joka on kyllä melko paljon näille kapeille ja mutaisille Walesin teille", toteaa Marko.


- 16.3.2000 -

Britannian rallisarja käynnistyy lauantaina

Laajalti seuratussa Britannian avoimessa rallisarjassa ajetaan eri puolella saarivaltakuntaa kuusi osakilpailua, joista yhteispisteisiin lasketaan viisi parasta pistesaalista. Kolme ensimmäistä rallia kaasutellaan sorateillä ja kolme viimeistä asfaltilla. Ensimmäisen kerran pisteistä taistellaan ensi viikonloppuna Walesissä, jonka erikoiskokeet ovat osaksi samoja kuin syksyisin ajettavassa Britannian MM-rallissa.

Virallisesta Britteinsaarten rallimestarin tittelistä ovat muutaman vuoden ajan taistelleet ainoastaan kaksivetoiset F2-luokan autot. Sarjan mielenkiintoa lisätäkseen järjestäjät päättivät ottaa mukaan sarjataistoon N-ryhmän turboahdetut nelivetoautot, eli ne ajavat nyt samoista pisteistä F2-ryhmän autojen kanssa.

Ipatti mukana neliveto-Mitsubishillä

Oululaisen Marko Ipatin tavoitteena on lyödä kiilaa tiukkaan F2-kaartiin N-ryhmäläisellä Mitsubishin uusimmalla evoluutio 6-versiolla. Toissavuonna Ipatti voittikin Britteinsaarilla N-ryhmän ajokkien oman Production Cup-luokan mestaruuden ja onnistui välillä hätyyttelemään yleiskilpailunkin kärkisijoja. Viime kausi oli Ipatille täydellinen katastrofi. Kehitystyö uuden kilpa-automallin Opel Corsa kitcar:in parissa alkoi ja pienet viat aiheuttivat keskeytyksiä toisensa jälkeen. Nyt mies uhkuukin voitontahtoa tutun Mitsubishin ohjaimissa. "Toissavuoden kokemuksien perusteella uskon, että N-ryhmän autolla on täydet mahdollisuudet voittaa koko sarja. Kalustoa on toissavuodesta saatu kehitettyä paljon ja kuskikin on varmasti kehittynyt", kertoon Tunturi-rallissa luokka-kolmoseksi ajanut Ipatti kauden tavoitteistaan.

Tapio Laukkanen ennakkosuosikki

Sarjan ehdottomana ennakkosuosikkina sarjaan osallistuu viime vuoden mestari Tapio Laukkanen, joka ajaa tällä kaudella Volkswagen Golf GTI:llä. Ensimmäisessä osakilpailussa ajaa suomalaisista myös tuore Kuopion SM-rallin luokkavoittaja Juuso Pykälistö. Walesissa oman Mitsubishin sijasta Pykälistö kuljettaa etuvetoista 1600 kuutioista Ford Puma kit car-kilpuria. Nykyään Englannissa asuva Marko Rämänen ajaa lisäksi kilpailussa yksityistallin Hondalla.

Britannian rallisarjan kotisivu


- 1.2.2000 -

Kolmas tila Tunturi-rallissa, eniten EK pohja-aikoja

Ensimmäinen kilpailu uudella Mitsubishi Lancer Evo6:lla oli haastava SM- ja EM-osakilpailu Tunturi-ralli. Maaliinpääsy oli saavutettu viimeksi noin puolitoistavuotta sitten, joten nyt oli tavoitteena tietenkin selvitä maaliin, mutta myöskin rallin kärkitilat olivat tähtäimessä.

tuntsa2.jpg (47008 bytes)

Ensimmäisenä kilpailupäivänä noin 25 asteen pakkasessa ilmassa leijailevasta lumipölystä oli suurta haittaa näkyvyydelle. Päivän päätteeksi eroa luokkaa johtavaan Jouko Puhakkaan oli toista minuttia ja sijoitus oli luokan viides. Viimeisessä huollossa kilpuriin vaihdettiin alusta, joka toimi erittäin hyvin. Marko saavutti toisena päivänä luokkajohtoon siirtynyttä Jani Paasosta 25 sekuntia kahdella ensimmäisellä EK:lla ja samalla nousi ohi Juha Hellmanin ja Ari Vihavaisen. Marko ajoi hienosti viisi pohja-aikaa omassa luokassaan toisen päivän aikana ja otti kiinni Paasosta 50 sekuntia. Sijoitus maalissa oli luokan kolmas tila Paasosen ja Hellmanin jälkeen.

Huolimatta hyvistä pisteistä ja pohja-aikatilaston kärkitilasta Marko jättää loput SM-osakilpailut ajamatta ja keskittyy maaliskuussa alkavaan Brittein rallimestaruussarjaan.

TUNTURI-RALLI KOTISIVU


- 1.1.2000 -

Suunnitelmia kaudelle 2000

Kauden avaus suoritetaan Tunturi-rallissa tammikuun loppupuolella. Ajokkina on tuttu Mitsubishi Lancer viimeisin kehitysversio Evo 6.

lehton2.jpg (11178 bytes)
Uusi Evo6:nen on ollut vuokralla parissa kilpailussa.
Tässä kilpurilla ajaa Arto Lehtonen OUA-sprintissä 5.12.1999.

Maaliskuun loppupuolella alkava Englannin avoin rallimestaruussarjan on kuitenkin kauden päätavoite. Englannin kilpailukalusto on kuitenkin vielä auki. Vaihtoehtona on F2-luokan ajokki tai N-ryhmän nelivetoinen, koska kaudella 2000 myös nelivetoautot keräävät sarjapisteitä. MM-ralleja sisältyy kilpailukalenteriin kaksi: Neste Rally Finland ja Network Q Rally GB.


KAUDEN 99 UUTISET
KAUDEN 98 UUTISET